miercuri, 21 august 2013

Time lapse, sau mai bine spus, atunci cand timpul o ia la fuga

Salut bine te-am regasit.

În aceasta postare iti voi povesti despre alt gen de fotografie, şi anume acela în care timpul nu mai este atat de importatnt.
Pentru a intelege despre ce vreau sa vorbesc, te invit sa urmaresti urmatorul clip video.

Acum ca ai vazut despre ce este vorba sa-ti explic cum se realizeaza .

Ingrediente:
-          Trepied;
-          Aparat foto;
-          Cronometru;
-          Calculator.
Daca ai un aparat DSLR atunci sa sti ca exista în dispozitiv care simplifica foarte mult realizarea fotografiilor.

Filmuletul pe care l-ai vazut mai devreme a fost facut automat de catre aparatul meu dupa ce am realizat 100 de fotografii, compuse la 10 cadre pe secunda (fps). Calitatea filmuletului este precara deoarece pozele au o calitate slaba.

Pentru a contracara acest impediment este recomandat sa realizezi fotografiile la calitatea care o doresti, multe la numar în sensul ca daca doresti un filmulet de 1 minut trebuie sa iei în calcul cate cadre pe secunda vrei sa aibă filmul. Pentru o cursivitate decenta un film contine minim 15 cadre pe secunda. Deci pentru 1 minut de film trebuie sa ai aproximativ  900 poze.



Dupa cum spuneam, este nevoie de foarte multe poze pentru a realiza un filmulet de cateva secunde. Cactusul de mai sus a inflorit complet cam in jurul orei 2 noaptea iar pozele au fist realizate la un interval de jumatate de ora. prin urmare, din cauza timpului, nu am avut rabdare sa realizez suficiente fotografii pentru a avea material pentru un film.

Acest film a fost realizat cu poze facute la un interval de 15 minute. 


Acum, sa-ti explic modul de utilizare a fiecarui ingredient:
-          Trepiedul este folosit pentru a avea o imagine stabila în timp, lipsita de trepidatii sau miscari a imaginii.
-          Aparatul foto, logic, pentru a realiza fotografiile ce vor fi folosite pentru a realiza filmuletul.
-          Cronometrul, folosit pentru a contoriza timpul intre 2 cadre consecutive. Este de preferat ca timpul scurs intre cadre sa fie egal pentru a avea o fluenta în filmulet din punct de vedere al scurgerii timpului. Altfel  daca nu tinem cont de timp, filmul va parea ca uneori este accelerat (pozele sunt realizate intr-un interval lung de timp) sau ca imaginea se misca greu (pozele sunt realizate intr-un interval scurt de timp).
-          Calculatoru este folosit atunci cand doresti a realiza din sarja de poze un film, cu ajutorul unui program specializat cum ar fi windows  movie maker sau corel video studio. Nu doresc sa intru în detalii despre cum se folosesc aceste programe, deoarece iti voi povesti despre ele intr-o postare ulterioara.

Deci intr-un scurt rezumat, poti surprinde cum natura se misca pe langa noi, cum infloreste o floare, cum se misca un nor, cum apune sau rasare soarele sau mai bine spus lasa-ti imaginatia sa-şi faca treaba şi pune-ti ideile în practica.


Cu drag, Mihai.

Niciun comentariu: