duminică, 21 iulie 2013

Retete 1

Salut, bine te-am regasit.

Mi-am dat seama ca inca nu am vorbit despre mancare, inca, asa ca iata o prima reteta.

Asadar in aceasta postare iti voi povesti despre o reteta de mancare, poate fi considerata fast food dar iti garantez ca numai "fast" nu este, si anume despre shaorma.

Cred ca din cate ai inteles, aceasta postare face parte din categoria DIY.

Un pic de istorie nu strica asa ca iti voi povesti cum am inceput prima data sa gatesc acest fel de mancare. Se intampla acum cativa ani, din dorinta de a nu mai cumpara de la shaormerie, dar si din dorinta de a controla ingredientele. Nu exagerez dar prima data am petrecut aproape toata ziua in bucatarie, iar rezultatul obtinut a fost o chiuveta plina varf de vase murdare si o shaorma cu un gust comercial. Am zis sa incep sa experimentez in a modifica reteta si a micsora timpul de pregatire, ajungand astfel la un timp de doua ore, fenomenal de putin fata de cat am stat prima data si anume 8 ore cu tot cu spalatul vaselor. (Update: am redus timpul la 1.5 ore cu totul)

Ingrediente pentru 2 portii:
- jumatate de kilogram de cartofi;
- o ceapa cat pumnul de mare;
- o capatana de usturoi;
- castraveti murati, varza sau varza murata sau orice fel de muraturi;
- lipie, se poate cumpara de la magazin;
- un piept de pui;
- condimente de pui kamis, cam un sfert sau jumatate de pungulita;
- un borcanel de iaurt;
- maioneza si ketchup.
Cam asta ar fi lista de cumparaturi.

Dupa ce au fost procurate toate ingredientele, poti incepe in a pregati prima data carnea de pui, si anume se ia pieptul de pui crud, se taie cubulete cam de un centimetru, pot fi si mai mici dar recomand sa fie cam de un centimetru, si se pun intr-un castron. Dupa ce a fost taiat pieptul, se adauga peste cubulete borcanelul de iaurt impreuna cu condimentele de pui si se amesteca pana se omogenizeaza iaurtul cu condimentele si cu pieptul. Apoi se pune tot continutul intr-o tigaie incapatoare care nu se lipeste. Poti adauga in tigaie si o lingura de ulei, si se pune la foc mic, amestecand din cand in cand.
Se curata repede cartofii si se taie ca si pentru prajit, si se arunca in alta tigaie la prajit sau la cuptor, dupa gust. Tin sa mentionez ca punand cartofii la cuptor cu o canuta de apa, un pic de ulei si rosmarin pe deasupra este mult mai sanatos decat varianta cartofilor prajiti iar pe de alta parte sunt mult mai gustosi.

In timp ce carnea si cartofii sunt la gatit poti incepe in a prepara celelalte ingrediente si anume, ceapa se taie solzi, usturoiul se face mujdei dar nu prea diluat, muraturile si/sau varza se taie dupa gust sau aspect.

Intre timp din cand in cand carnea trebuie intoarsa in tigaie sis a nu te sperie faptul ca iaurtul si-a lasat foarte multa apa. Continutul trebuie tinut la facut pana scade de tot lichidul si bucatelele capata un aspect rumenit.

Dupa ce s-au facut toate ingredientele, le poti pune la un loc, amestecate ca o salata dupa care le poti pune in lipie sau pe rand cum fac cei de la shaormerie.

De fapt tu poti alege cum vrei sa servesti shaorma.


Iti urez spor la treaba si pofta buna!

Niciun comentariu: