sâmbătă, 22 iunie 2013

Transport pneumatic

Salut! Bine te-am regasit.

Asa cum am promis, aici, iti voi povesti despre o “jucarie” interesanta.
Aceasta postare face parte din categoria DIY.



De inceput, trebuie sa-ti explic cateva fenomene fizicce ce au loc in aceasta jucarie:

-          Viteza terminala; explicat pe scurt este acea viteza atinsa, de un obiect aflat in cadere libera, in momentul in care acceleratia sa este 0 sau altfel spus forta la inaintare este egala cu forta de rezistenta a aerului.
-          Forta lui Arhimede, e aplicabila si in acest caz, cu toate ca apa nu are nici o treaba aici. Dar legea spune asa: ”daca greutatea corpului este  mai mica decat cea a volumului de fluid dislocat de acesta, asupra corpului va actiona o forta de sens contrar acceleratiei gravitationale, de marime egala cu modulul diferentei dintre greutatea volumului dislocat de corp si greutatea corpului.

-          Legea lui Bernoulli, spune in felul urmator: un fluid care circula printr-o sectiune de un anumit diametru (sa-i spunem S1), are o presiune si o viteza constanta. Trecand printr-o sectiune S2, mai mica de cat S1, fluidului i se va modifica viteza, crescand, iar presiunea scazandu-i.  De aici tragem concluzia ca marind viteza unui fluid, ii scadem presiunea. O aplicatie interesanta fiind profilul aerodinamic sau cum o cunoaste toata lumea ca fiind aripa de avion. Ca sa-ti mai dau un exemplu unde mai intalnesti aceasta lege, ia doua cutii de suc sau bere (cutii goale), pune-le pe o suprafata alunecoasa la distanta de 1-2 centimetrii una de cealalta şi sufla cu putere prin spatiul dintre cutii. Ai sa ai marea surpriza ca cutiile se…… şi aici te las pe tine sa spui ce s-a intamplat.

-          Strat fluidizat; aici e o teorie intreaga, dar ca sa intelegi ce inseamna iti soun doar aceasta definitie: stratul fluidizat este un strat de particule solide aflate in suspensie (care plutesc) intr-un curent de fluid (si aici ma refer la gaz), avand o comportare asemanatoare unui fluid (aici vreau sa zic lichid) dens.
    
-     Curgere laminara, curgere turbulenta: pe intelesul tuturor, cu cat viteza unui care circula printr-o  conducta creste, cu atat curgerea sa devine mai turbulenta (neordonat, haotic).

Pare interesant? Te asigur ca este mai interesant de cat o flacara de tabara, si nu e nevoie sa dai foc la nimic.

In termeni tehnici, aceasta jucarie se numeste instalatie de transport pneumatic si este folosita cu preponderenta in industria prelucrarii maselor plastice, dar si a agriculturii, la transportarea cerealelor din camion in siloz.

Instalatia este compusa dintr-un ciclon, un sistem de alimentare a aerului (in tehnica se mai numeste si ejector), un ventilator montat pe ciclon, care aspira aerul din instalatie, si conductele de legatura intre ciclon si ejector.

Acum, rolul ciclonului este de a separa particulele purtate de curentul de aer, de acesta printr-o separare in camp centrifugal.

Rolul ejectorului este de a amesteca particulele in curentul de aer.


Ingrediente folosite. In aceasta instalatie eu am folosit sticle de apa plata de 2 litri, cu fundul si capacul decupate, imbinate fortat pentru a compune tuburile cilindrice iar coturile le-am confectionat tot din bucati de tuburi. Ciclonul si ejectorul  sunt confectionate din bidoane de 5 litri, cu fundul decupat si capacul decupat astfel incat sa se potriveasca cu tuburile de 2l.

Pe post de particule am folosit granule de polistiren, deoarece sunt usoare si voluminoase. Intr-un experiment in trecut am folosit si bucatele de burete si am constatat ca din cauza energiei electrostatice, acestea aderau unele la celelalte. Spre deoseebire de polistiren care adera la peretele tubului cilindric.



Ce parere ai?

Niciun comentariu: